Fruticetum-puutarhan omenapuut on enimmäkseen vartettu puun kasvua hillitseville perusrungoille (MTT5, M26 ja Antonovka + B9 välirunko). Tavoitteena on, että puut kasvavat noin 70 % voimakaskasvuisten puiden korkeudesta, ja että niille kehittyy voimakas ja maahan hyvin ankuroituva juuristo, jolloin puita ei tarvitse taimivaiheen jälkeen enää tukea. Osa puista on vartettu perinteiselle voimakaskasvuiselle Antonovkan perusrungolle.
Omenapuut on istutettu ryhmittäin: lohjalaiset paikallislajikkeet, vanhat perinne- ja maatiaislajikkeet, hedelmäruvenkestävät lajikkeet, sekä uudempia viljelylajikkeita Suomessa ja naapurimaissa.
Perinnelajikkeiksi kutsutaan lajikkeita, jotka ovat vanhoja, suomalaisia, usein siemenkylvöistä syntyneitä paikallislajikkeita. Tähän ryhmään kuuluvat myös monet Ruotsista tai Baltian maista meille tuodut vanhat lajikkeet, joiden viljely on nykyään vähäistä ja rajoituu useimmiten kotipuutarhoihin. Raja perinnelajikkeiden ja viljelylajikkeiden välillä on kuitenkin häilyvä. Useita perinnelajikkeita viljellään edelleenkin myös kaupallisina lajikkeina. Tällaisia ovat esimerkiksi kaneliomenat, Valkea Kuulas ja Åkerö.
Hedelmäruvenkestäviä lajikkeita on saatu risteyttämällä jokin lajike toisen Malus-lajin kanssa, joka kantaa ruvenkestävyyttä mukanaan tuovaa geeniä. Malus floribundalta peräisin oleva ruvenkestävyys merkitään alaindeksillä Vf ja Malus atrosanguinealta periytyvä geeni Vm.