Useimmat Suomessa kasvatut viiniköynnöslajikkeet ovat risteyttämällä syntyneitä hybridilajikkeita. Risteytyksissä on käytetty aitoviinilajikkeita (Vitis vinifera) ja pohjoisamerikkalaisia tai aasialaisia luonnon lajeja, esimerkiksi luonnonvaraisia V. riparia, V. labrusca, V. amurensis -lajeja. Näin on saatu viileämmilläkin kasvuvyöhykkeillä menestyviä, hyviä viljelykelpoisia viiniköynnöslajikkeita.
Eurooppalainen viiniköynnös, aitoviini (Vitis vinifera ssp. sativa) on Suomessa suhteellisen kylmänarka, mutta niidenkin joukosta löytyy muutama lajike, jotka menestyvät meillä hyvin suojatussa kasvupaikassa avomaalla tai kasvuhuoneessa Myös geenitekniikkaa hyväksi käyttäen on saatu aikaan hyvin nopeasti kypsyviä ja kylmänkestäviä aitoviinilajikkeita.
Laikkuköynnökset (Actinidia sp.) ovat kiinnostavia pienikokoisia kiivejä. Kiinanlaikkuköynnökset ovat Suomen oloissa kestäviä, ja niiden koristeelliset hedelajikkeet ovat olleet Suomessa jo pitkään käytössä. Isompimarjaisista japaninlaikkuköynnöksistä odotetaan vielä kestävämpiä lajikkeita meidän oloihin.
Sitruunaköynnös (Schisandra chinensis) on erikoisenmakuinen kiinalainen rohdoskasvi ja -marja, joka on monia kiinnostava hyötykasvi tällä hetkellä.