Menestymisvyöhyke: I-III
Valkealan syys on saanut alkunsa Valkealan kartanon silloisen omistajan Vendla M. Collianderin tekemästä siemenkylvöstä 1850-luvulla. Siemenet olivat peräisin saksalaisista omenista, ja samoista kylvöksistä syntyi myös Valkealan kesä -lajike. Aluksi rouva Colliander nimesi lajikkeen Hannan omenaksi talon vanhimman tyttären mukaan, ja myöhemmin pomologi B.W. Heikel antoi teoksessaan ’Hedelmänviljelyksestä Suomessa’ (v. 1907) siitä myönteisen lausunnon nimellä Valkealan Talviomena. Tämän jälkeen lajiketta ryhdyttiin lisäämään erityisesti Keski- ja Itä-Suomessa ja sen nimi muuttui kypsymisen ja säilyvyyden kannalta oikeaksi eli syysomenaksi. Sato alkaa verraten nuorena ja on runsasta. Hedelmä on suuri, keskimäärin yli 100 g ja muodoltaan lieriömäisen kekomainen. Hedelmän pohjaväri on himmeän vaaleanvihreä ja sitä peittää päivän puolelta ruskeanpunainen, hiukan juovainen peiteväri. Maku on mehukas, miedon viinihappoinen ja suussa sulava. Sato kypsyy epätasaisesti syyskuussa ja on poimittava useammassa erässä, koska kypsyvät hedelmät varisevat herkästi. Omenat säilyvät muutaman viikon. Ne ovat kohtalaisia tuorehedelminä ja myös hyviä taloustarkoituksiin. Puu on pystykasvuinen ja haarautunut.